Manažment konkurencieschopnosti a výkonnosti

Vyučujúci

Zaradený v študijných programoch

Výsledky vzdelávania

Cieľom predmetu je predložiť problematiku fungovania organizácií z pohľadu ich konkurencieschopnosti a výkonnosti z hľadiska hlavných funkciách manažmentu. Študenti si prehĺbia problematiku súvisiacu s funkciami manažérov v zložitých podmienkach konkurenčného prostredia. Opierajúc sa o aktuálne prieskumy merania výkonnosti sú ich výsledky spôsobilí implementovať v sfére využívania progresívnych manažérskych nástrojov, ktoré povedú k rastu podniku.
Vedomosti:
• o paradigmách v riadení,
• o princípoch fungovania organizácií,
• o manažérskych metódach a technikách vedúcich k rastu výkonnosti a konkurencieschopnosti.

Kompetentnosti:
• identifikovanie a hodnotenie vstupných premenných relevantných pre riadenie podniku,
• rozbor a hodnotenie závislých a nezávislých premenných v oblasti konkurencieschopnosti a výkonnosti,
• porovnanie viacerých skúmaných podnikov z hľadiska konkurencieschopnosti,
• zovšeobecnenie použitia manažérskych riešenia podnikových procesov,
• predkladanie a obhájenie názorov o procesoch a ich nastavení v podniku.
Zručnosti:
• orientovať sa v progresívnych trendoch manažmentu,
• implementovať výsledky analýz a navrhovať podklady manažérskych rozhodnutí,
• aplikovať manažérske metódy v riadení podniku.

Stručná osnova predmetu

• Megatrendy fungovania podnikov 2030
• Paradigmy manažmentu
• Teórie riadenia konkurencieschopnosti
• Kvantitatívne hodnotenie konkurencieschopnosti spoločnosti
• Nové prístupy k hodnoteniu výkonnosti podniku
• Aktuálne procesy manažérskeho rozhodovania
• Krízové riadenie podniku z hľadiska zraniteľnosti, komplexnosti a nepravdepodobnosti vývoja.

Odporúčaná literatúra

1. ROBBINS S. ,P. et.al. 2019. Fundamentals of Management. Global Edition. Pearson Education Limited. ISBN: 1292307323. 552 pg.
2. CARPENTER, M. et.al: Management Principles. https://2012books.lardbucket.org/pdfs/management-principles-v1.0.pdf
3. CHURSIN, A., MAKAROV, Y., 2015. Management of Competitiveness. Springer International Publishing Switzerland 2015. ISBN 978-3-319-16243-0 ISBN 978-3-319-16244-7 (eBook). DOI 10.1007/978-3-319-16244-7
4. Watkins, M. 2013. The First 90 Days: Critical Success Strategies. Harvard Business Review Press, 2013
5. GRONHAUG, K., & STONE, R. 2012. The learning organization: An historical perspective, the learning process, and its infuence on competitiveness. Competitiveness Review, 22(3), 261-275
6. SALEM, M., A, SHAWTARI, F., A., SHAMSUDIN, M., F., HUSSAIN, H., I. 2016. The relation between stakeholders' integration and environmental competitiveness. Social Responsibility Journal Volume 12 Issue 4. ISSN: 1747-1117
7. NARKUNIEN?, J, ULBINAIT, A. 2018. Comparative analysis of company performance evaluation methods. The International Journal ENTREPRENEURSHIP AND SUSTAINABILITY ISSUES. ISSN 2345-0282 (online) http://jssidoi.org/jesi/

Sylabus predmetu

• Business a manažérske dôvody zmien vo fungovaní podnikov • Nové požiadavky na podniky vo vzťahu k paradigmám • Konkurencia, konkurenčná výhoda, konkurencieschopnosť podniku, faktory konkurencieschopnosti, hodnotenie konkurencieschopnosti • Výkonnosť podniku, faktory výkonnosti, spôsoby zvyšovania výkonnosti • Proces a teórie rozhodovania, kreatívne techniky rozhodovania, mozog a rozhodovanie: využitie poznatkov neuroekonómie a neurovedy v manažmente • Kríza v podnikaní, analýza krízového vývoja, stratégie pre identifikáciu koreňovej príčiny, stanovenie postupu krízového manažmentu, zvládnutie a ukončenie krízy

Podmienky na absolvovanie predmetu

projekt, skúška
• vypracovanie a prezentácia projektu - 15%
• aktivita na konzultáciách - 25%
• záverečná ústna skúška - 60%

Pracovné zaťaženie študenta

Pracovné zaťaženie študenta (v hodinách): 260 hodín
• účasť na konzultáciách - 16 hod.
• príprava na aktívne formy výučby - 56 hod.
• vypracovanie projektu - 80 hod.
• príprava na ústnu skúšku - 108 hod.

Jazyk, ktorého znalosť je potrebná na absolvovanie predmetu

slovenský/anglický

Dátum schválenia: 11.05.2023

Dátum poslednej zmeny: 20.01.2022

Dátum schválenia: 11.05.2023

Dátum poslednej zmeny: 20.01.2022