Kontroling podnikov cestovného ruchu (v anglickom jazyku)

Vyučujúci

Zaradený v študijných programoch

Výsledky vzdelávania

Vedomosti
Študenti získavajú absolvovaním predmetu vedomosti o podstate, význame a nástrojoch kontrolingu v ekonomickom riadení podnikov cestovného ruchu. Oboznámia sa so špecifikami podniku cestovného ruchu vo vzťahu k aplikácii metód kontrolingu. Získajú vedomosti o pozícii kontrolera a základných kontrolingových metódach viažucich sa na jednotlivé oblasti činnosti podniku cestovného ruchu.
Kompetencie
Úspešným absolvovaním predmetu študent nadobudne kompetencie, ktoré mu umožnia uplatniť sa ako špecialista kontrolingu v rôznych podnikoch cestovného ruchu. Absolvent bude vedieť po osvojení finančnej a ekonomickej gramotnosti samostatne analyzovať a riešiť problémy, organizovať pracovné postupy na úseku kontrolingu a efektívne komunikovať výsledky kontrolingovej činnosti smerom k manažmentu podniku.
Zručnosti
Absolvent predmetu bude vedieť spracovávať výsledky jednotlivých zisťovaní a kontrol, vrátane zostavovania prehľadov o zistených výsledkoch vrátane interpretácie ukazovateľov ekonomickej výkonnosti. Naučí sa pripravovať a spracovávať podklady na finančné analýzy a plánovanie. Osvojí si spracovávanie analýzy vývoja nákladov a jeho vplyvu na všetky časti obchodných a finančných plánov. rozbor účtovnej závierky a finančnej situácie podniku cestovného ruchu.

Stručná osnova predmetu

Úvod do kontrolingu. Ekonomické procesy v podniku cestovného ruchu. Kontroling ako metóda evidovania, analýz, reportingu, usmerňovania a plánovania ekonomických procesov v podniku. Podstata kontrolingu ekonomických ukazovateľov a procesov v podniku (nákladov, tržieb, zisku, majetku, práce). Kalkulácie, tvorba cien - tvorba cien ubytovania a doplnkových služieb, jedál a nápojov, zájazdov. Finančný kontroling a finančná analýza podniku. Podklady a úlohy finančnej analýzy. Ukazovatele finančnej analýzy podniku. Kontrolingové spravodajstvo a informačné zabezpečenie kontrolingu v podnikoch CR.

Odporúčaná literatúra

Základná literatúra:
1. MURA, L. - BAŽÓ, L. 2025. Kontroling malých a stredných podnikateľských subjektov v službách a cestovnom ruchu. Bratislava: EUBA, Vydavateľstvo Ekonóm. 2025, vo vydaní
Odporúčaná literatúra:
2. LADVENICOVÁ, J. - DOBOŠOVÁ, Ľ. - GURČÍK, Ľ. 2020. Finančno-ekonomická analýza: Príklady na cvičenia. 1. vyd. Nitra : Slovenská poľnohospodárska univerzita, 2020. 92 s. ISBN 978-80-552-2171-7
3. FOX, R. Controling the Chaos: A Functional Framework for Enterprise Architecture and Governance [online]. Technics Publications. 2018. ISBN 978-16-34623-43-8. Dostupné na: https://books.google.sk/books?id=ipZUDwAAQBAJ&newbks=0&hl=sk&source= newbks_fb&redir_esc=y
4. TÓTH, M. - ŠAGÁTOVÁ, S. - ŠTETKA, P. 2021. Nákladový kontroling. 3. rozšírené vydanie. Bratislava: Wolters Kluwer. 2021. 227 s. ISBN 978-80-571-0395-0

Sylabus predmetu

1. Kontroling podnikov cestovného ruchu – podstata, význam, úlohy, ciele. Pozícia kontrolingu v integrovanom manažmente podniku. 2. Špecifiká podnikov cestovného ruchu z pohľadu kontrolingu. Strategický a operatívny kontroling, kontrolingový reporting. 3. Nákladový manažment – možnosti a metódy riadenia nákladov z pozície kontrolingu, faktory pôsobiace na výšku nákladov, úlohy a nástroje kontrolingu v oblasti riadenia nákladov. 4. Kontroling tržieb – plánovanie a manažment tržieb, kontroling zdrojov a štruktúry tržieb. Rentabilita podnikov cestovného ruchu – hranica rentability, bod zvratu, ukazovateľ EVA. 5. Kontroling cien, tvorba cien ubytovacích a ostatných služieb, pohostinských služieb, služieb cestovných kancelárií a agentúr, kontroling priemernej ceny za izbodeň, ukazovatele kontrolingu hotela a iných podnikov CR. 6. Kontroling ponuky jedál a nápojov v stravovacích zariadeniach, podstata kalkulácií a rozpočtov, rozpočtovanie a kalkulovanie nákladov, Menu Analysis, Menu Engineering. 7. Marketingový kontroling. Podstata a význam marketingového kontrolingu, úlohy a nástroje marketingového kontrolingu podnikov CR. 8. Personálny kontroling – podstata, úlohy, ciele, ukazovatele. Aktuálne výzvy v oblasti ľudských zdrojov v podnikoch cestovného ruchu. Nástroje personálneho kontrolingu. Personálne portfólio a jeho manažment. 9. Kontroling krátkodobého majetku podľa jednotlivých druhov krátkodobého majetku s výpočtom ukazovateľov využívania krátkodobého majetku. 10. Investičný kontroling – kontroling dlhodobého majetku, fázy investičného kontrolingu, metódy hodnotenia investičných projektov. Finančný kontroling – finančné plánovanie a finančná analýza podniku. Bonita subjektov podnikajúcich v cestovnom ruchu. 11. Manažment podnikateľského rizika v podnikoch cestovného ruchu. Pozícia a úloha kontrolingu v krízovom manažmente podnikov cestovného ruchu. 12. Vyhodnocovanie výsledkov kontrolingu. Informačná báza a informačné systémy kontrolingu. Analýza odchýlok od plánu. Kontrolingové spravodajstvo. Benchmarking. 13. Problémy a súčasné výzvy v kontrolingu podnikov cestovného ruchu.

Podmienky na absolvovanie predmetu

10 % aktívna účasť na výučbe
20 % vypracovanie a prezentácia praktických zadaní
70 % kombinovaná skúška

Pracovné zaťaženie študenta

Celkové pracovné zaťaženie: 182 hodín
Účasť na prednáškach: 26 hodín
Účasť na seminároch: 26 hodín
Príprava na semináre: 26 hodín
Spracovanie a prezentácia prípadových štúdií formou tímovej spolupráce: 52 hodín
Príprava na skúšku: 52 hodín

Jazyk, ktorého znalosť je potrebná na absolvovanie predmetu

anglický

Dátum schválenia: 11.03.2025

Dátum poslednej zmeny: 27.03.2025

Dátum schválenia: 11.03.2025

Dátum poslednej zmeny: 27.03.2025