Biznis protokol

Vyučujúci

Zaradený v študijných programoch

Výsledky vzdelávania

Študenti získavajú absolvovaním predmetu vedomosti o význame spoločenskej etikety, jej pravidlách, spoločenskom takte. Oboznámia sa s pravidlami obliekania sa, dresscode ženy a muža. Získajú vedomosti etikete na každý deň, predstavovania sa a správania, etikete telefonovania, stolovania, úlohe hosťa a hostiteľa. Získajú prehľad o význame spoločenských udalostí, rozdieľnosti kultúr a mravov. Nadobudnú tiež vedomosti o osobnej prezentácii na prijímacom pohovore, pracovnom stretnutí.
Absolventi predmetu budú vedieť prispôsobiť svoje správanie potrebe spoločenskej etikety. Budú vedieť identifikovať podmienky situácie, vyhodnotiť vhodnosť spôsobov predstavovania. Pochopia význam dresscode ženy a muža. Dokážu formálne správne absolvovať pracovné stretnutia, spoločenské udalosti rôzneho charakteru.
Úspešným absolvovaním predmetu študenti nadobudnú kompetencie, ktoré im umožnia vhodne prispôsobiť svoje správanie podmienkam, ktoré si daná situácia vyžaduje pri pracovnom výkone na pozíciách všetkých úrovní manažmentu.
Študenti získajú kompetencie v rámci všetkých foriem spoločenskej etikety, naučia sa správne riešiť spoločenské situácie, uplatňovať pravidlá správania sa doma, v práci a na verejnosti. Získajú zručnosti ako sa správať a byť si istí v pracovných a mimo pracovných situáciách. Nadobudnú postoj a vnútorne stotožnenie sa s dôležitými princípmi business protokolu, ktoré sú samozrejmosťou profesionality úspešného manažéra, absolventa Obchodnej fakulty EU BA. Prostredníctvom riešenia prípadových štúdií, modelových situácií, hrania rolí a pod. dokážu aplikovať získané teoretické vedomosti v praxi.

Stručná osnova predmetu

Pravidlá etikety. Postavenie v spoločnosti. Spoločenský takt. Návyky slušnosti. Správanie človeka. Etiketa na každý deň. Etiketa telefonovania. Obliekanie človeka. Dresscode muža a ženy. Pracovné stretnutia. Správanie pri stolovaní. Prijímací pohovor. Osobná prezentácia. Spoločensko-pracovné stretnutia. Spoločenské udalosti. Rozdielnosť kultúr.

Odporúčaná literatúra

CHLÁDECKÁ, J. – DRÁBIK, P. Biznis protokol. Bratislava: Vydavateľstvo Ekonóm, pozn.: literatúra v príprave

Sylabus predmetu

1. Úvod do štúdia predmetu, Zoon politikon. Literatúra a podmienky abslovovania predmetu. 2. Etiketa v minulosti a dnes. Diferenciácia postavenia v spoločnosti. Kategórie významnosti. Spoločenský takt, ohľaduplnosť, úcta k človeku a estetičnosť. Návyky slušnosti. 3. Pravidlá etikety. Predstavovanie, zdravenie, používanie vizitiek, oslovovanie, dary. Správanie ako obraz človeka. 4. Etiketa na každý deň. Chôdza, vchádzanie, kino, divadlo, hotel, reštaurácia, šatňa, dáždnik, cestujeme spoločne. Všímavosť. 5. Etiketa telefonovania, používanie mobilných telefónov. Litera scripta manet – napísané trvá. 6. Šaty robia človeka. Príťažlivosť ženy a elegancia muža, hygienické požiadavky. Odev vyššej a nižšej spoločenskej úrovne. Správanie prispôsobujeme oblečeniu. 7. Dresscode muža, oblek, košeľa, kravata, topánky, bielizeň, doplnky, slávnostné oblečenie. Biznis dresscode. 8. Dresscode ženy, šaty, sukňa, kostým, sako, nohavice, blúzky, topánky, bielizeň, doplnky, slávnostné oblečenie. Biznis dresscode. 9. Pracovné stretnutie, firma, reštaurácia, zasadací poriadok, prestretý stôl, obsluha, správanie pri stole, obrúsok, konzumácia jedla, pitie nápojov. Ako byť dobrým spoločníkom. 10. Prijímací pohovor, etiketa v kancelárii, kolegovia, priatelia, nadriadení a podriadení. Osobná prezentácia a príprava prezentácie. 11. Zaužívané spoločensko-pracovné stretnutia, raňajky, brunch, pracovný obed, pracovné stretnutie, podpisovanie zmlúv. Úloha hostiteľa a hosťa. 12. Spoločenské udalosti slávnostného charakteru, pozvánky a odev. Recepcia, banket, raut, vernisáž, buffet lunch, garden party, večierok, ples. Prípitky a príhovory, spoločenské faux paux - prehrešky. 13. Iné kultúry, iný kraj iný mrav. Záver výučby, vyhodnotenie predmetu a hodnotenie študentov

Podmienky na absolvovanie predmetu

20 % - priebežné hodnotenie
80 % - ústna skúška

Pracovné zaťaženie študenta

Celková študijná záťaž: 104 hodín
Účasť na seminároch: 26 hodín
Príprava na semináre: 26 hodín
Príprava na skúšku: 52 hodín

Jazyk, ktorého znalosť je potrebná na absolvovanie predmetu

Slovenský, anglický

Dátum schválenia: 23.02.2023

Dátum poslednej zmeny: 30.03.2023

Dátum schválenia: 23.02.2023

Dátum poslednej zmeny: 30.03.2023