Balenie a označovanie produktov

Vyučujúci

Zaradený v študijných programoch

Výsledky vzdelávania

Vedomosti
Absolvovaním predmetu študenti získajú poznatky o základnej terminológii v oblasti balenia produktov, členení a funkciách obalov, o obalových materiáloch, systémoch balenia výrobkov v rôznych odvetviach priemyslu a dôležitosti balenia a označovania produktov. Nadobudnú poznatky o vplyve daných druhov obalov na životné prostredie a spôsoboch zaobchádzania sa s obalovým odpadom (jeho likvidáciou). Študenti spoznajú najnovšie trendy a inovatívne riešenia v oblasti balenia produktov.
Zručnosti
Absolvovaním predmetu študenti budú schopní rozlišovať medzi povinným a dobrovoľným označovaním produktov a overiť správnosť informácií uvádzaných na obaloch vybraných produktov. Absolvovaním predmetu študenti budú schopní posúdiť správnosť informácií na danom druhu vybraných potravinárskych a nepotravinárskych produktov, navrhnúť daný druh obalu a systém balenia pre zabezpečenie kvality daného druhu produktu a druh jeho ochrany ako predmetu priemyselného vlastníctva.
Kompetencie
Uvedomuje si spoločenský a profesionálny význam obalov a ich označovania na bezpečnosť, kvalitu produktov, spotrebiteľa a životné prostredie.

Stručná osnova predmetu

Predmet balenie a označovanie produktov je zameraný na zdôraznenie významu balenia a označovania obalov pri zabezpečovaní kvality produktov. Umožňuje získať vedomosti o funkciách obalov, členení obalov, základných a moderných obalových materiáloch, vybraných systémoch balenia produktov, faktoroch ovplyvňujúcich kvalitu a bezpečnosť obalov a produktov. Vysvetľuje význam obalu v marketingu, a taktiež jeho vplyv na životné prostredie. Zaoberá sa ekonomickými aspektami balenia produktov a taktiež možnosťami právnej ochrany obalu ako predmetu priemyselného vlastníctva.

Odporúčaná literatúra

1. Athanassiou, A. (2021). Sustainable Food Packaging Technology. Vch Pubn GmbH.
2. Ducková, V, Pavelková, A. (2018). Balenie a označovanie potravín. Druhé prepracované vydanie. Nitra: Vydavateľstvo SPU.
3. Shukla, A.K. (2023). Food Packaging: The Smarter Way.Berlin: Springer.
4. Muthu, S.S. (2021). Sustainable Packaging. Singapore: Springer.
5. Rangappa, S. M., Parameswaranpillai, J., Thiagamani, S. M. K., Krishnasamy, S., Siengchin, S. (2023). Food Packaging Advanced Materials, Technologies, and Innovations. CRC Press.
6. http://www.packaging-cz.cz/cz/casopis
7. https://www.packagingnews.co.uk/
8. https://packagingeurope.com/
9. https://www.packaginginsights.com/
10. https://www.aipia.info/index.php

Sylabus predmetu

1. Členenie a základné funkcie obalov. Kvalita a bezpečnosť obalov. Význam balenia pri zabezpečovaní kvality produktov. 2. Požiadavky ovplyvňujúce voľbu obalu vyplývajúce z právnych predpisov a vlastností výrobkov. 3. Dizajn obalov. Úlohy a prostriedky obalového dizajnu. 4. Význam obalu v marketingu. Obal ako marketingový nástroj. Vplyv obalu na zlepšovanie predaja produktov. Prípadové štúdie. 5. Charakteristika základných obalových materiálov. 6. Charakteristika inovatívnych obalových materiálov. 7. Označovanie produktov (povinné a dobrovoľné) a obalov (bezpečnosť, identifikácia druhu obalových materiálov) v kontexte ochrany spotrebiteľa. 8. Environmentálne označovanie produktov vo vzťahu k ochrane spotrebiteľa. 9. Posudzovanie vplyvu vybraného druhu obalu na životné prostredie. Trendy v oblasti obalových materiálov šetrných k životnému prostrediu. Systém zberu a recyklácie odpadov z obalov - obalový odpad. Likvidácia obalového odpadu. 10. Základné systémy balenia výrobkov v rôznych odvetviach priemyslu (potraviny, alkoholické a nealkoholické nápoje, lieky, kozmetické výrobky, čistiace prostriedky). 11. Inovatívne riešenia v oblasti balenia výrobkov (aktívne a inteligentné obaly, jedlé etikety a jedlé obaly). 12. Obal ako predmet priemyselného vlastníctva. 13. Obal v e-commerce. Ekonomika balenia produktov.

Podmienky na absolvovanie predmetu

40 % semestrálna práca;
60 % písomná skúška;

Jazyk, ktorého znalosť je potrebná na absolvovanie predmetu

slovenský jazyk

Dátum schválenia: 23.02.2023

Dátum poslednej zmeny: 17.10.2023

Dátum schválenia: 23.02.2023

Dátum poslednej zmeny: 17.10.2023