Ekologické a ekonomické aspekty balenia produktov

Vyučujúci

Zaradený v študijných programoch

Výsledky vzdelávania

Vedomosti
Študenti získavajú absolvovaním predmetu poznatky o význame balenia ako nástroja zabezpečovania ochrany produktov a legislatívy platnej v oblasti balenia výrobkov, o vybraných systémoch balenia, úlohe a benefitoch “co-packingu” a “upcycling packagingu”, environmentálnom označovaní produktov (respektíve ich obalov), či o národných aj európskych programoch a stratégiách spojených so znižovaných obalového odpadu.
Zručnosti
Absolvovaním predmetu nadobudnú študenti zručnosti súvisiace s uplatňovaním nástrojov a metód minimalizácie negatívneho dopadu obalov / obalových materiálov na životné prostredie so súčasným zreteľom na optimalizáciu ekonomickej stránky spojenej s balením produktov.
Kompetencie
Kompetentnosť študentov sa prejaví ich pochopením environmentálneho dopadu obalov a spôsobov jeho zníženia, respektíve úplnej eliminácie (=> obalové materiály ako súčasť cirkulárnej ekonomiky), schopnosťou rozpoznávať benefity spojené s obalmi šetrnými k životnému prostrediu - o.i. vzájomnú súvislosť medzi udržateľnými obalmi a lojalitou spotrebiteľov, a zároveň porozumením možnostiam spojených s optimalizáciou ekonomického aspektu balenia výrobkov.

Stručná osnova predmetu

Predmet je zameraný na ekologické a ekonomické aspekty balenia produktov. Umožňuje získať vedomosti o vplyve daných druhov obalov na životné prostredie, ale tiež o ekonomike balenia produktov. Študent získa poznatky o inovatívnych obalových materiáloch šetrných k životnému prostrediu a o ekologickom označovaní produktov a obalov. Dokáže posudzovať environmentálny dopad vybraného druhu obalu na životné prostredie (LCA) a vybrať optimálne riešenie v tejto oblasti. Oboznámi sa so systémom zberu a recyklácie odpadov z obalov a systémom zálohovania obalov na Slovensku a v iných krajinách EÚ. Pochopí význam dizajnu obalov pri znižovaní odpadu z obalov, oboznámi sa s kreatívnym opätovným použitím obalov (upcycling packaging). Analyzuje stratégie, aktivity malo- a veľkoobchodu týkajúce sa minimalizácie plastového odpadu a implementácie obalov šetrných k životnému prostrediu v rôznych odvetviach priemyslu.

Odporúčaná literatúra

1. Athanassiou, A. (2021). Sustainable Food Packaging Technology. Vch Pubn GmbH.
2. Ducková, V, Pavelková, A. (2018). Balenie a označovanie potravín. Druhé prepracované vydanie. Nitra: Vydavateľstvo SPU.
3. Harris, J. (2022). Food Packaging Handbook. Murphy & Moore Publishing.
4. Muthu, S.S. (2021). Sustainable Packaging. Singapore: Springer.
5. Rabnawaz, M. (2023). Sustainable Packaging Materials. Hanser Fachbuchverlag.
6. Rangappa, S. M., Parameswaranpillai, J., Thiagamani, S. M. K., Krishnasamy, S., Siengchin, S. (2023). Food Packaging Advanced Materials, Technologies, and Innovations. CRC Press.
7. http://www.packaging-cz.cz/cz/casopis
8. https://www.packagingnews.co.uk/
9. https://packagingeurope.com/
10. https://www.packaginginsights.com/

Sylabus predmetu

1. Balenie ako významný nástroj zabezpečovania ochrany produktov. Legislatíva týkajúca sa obalov a odpadov z obalov. 2. Vybrané systémy balenia produktov. 3. Obaly v e-commerce. 4. Co-packing a jeho rola v obchode. 5. Ekonomika balenia produktov. Optimalizácia nákladov na balenie produktu. 6. Obal a životné prostredie. Inovatívne obalové materiály a obaly šetrné k životnému prostrediu. Udržateľné balenie a lojalita spotrebiteľov. 7. Posudzovanie environmentálneho dopadu vybraného druhu obalu na životné prostredie (LCA). 8. Environmentálne označovanie produktov a obalov vo vzťahu k ochrane spotrebiteľa. Certifikácia obalov. 9. Úloha obalov v cirkulárnej ekonomike. Stratégia EÚ v oblasti plastov pri obehovom hospodárstve. 10. Systém zberu a recyklácie odpadov obalov. Systém zálohovania obalov na Slovensku a v iných krajinách EÚ. 11. Program odpadového hospodárstva v Slovenskej republike. Právne, ekonomické a sociálne aspekty odpadového hospodárstva. 12. Možnosti znižovania plastového odpadu na úrovni distribučných kanálov. Environmentálna politika výrobcov a jej vplyv na aplikáciu obalov šetrných k životnému prostrediu v rôznych odvetviach priemyslu. 13. Recyklovateľné balenie.

Podmienky na absolvovanie predmetu

40 % semestrálna práca;
60 % písomná skúška;

Jazyk, ktorého znalosť je potrebná na absolvovanie predmetu

slovenský

Dátum schválenia: 23.02.2023

Dátum poslednej zmeny: 17.10.2023

Dátum schválenia: 23.02.2023

Dátum poslednej zmeny: 17.10.2023