- Ukončenie: Skúška
Vyučujúci
Zaradený v študijných programoch
Výsledky vzdelávania
Cieľom predmetu je dať študentom praktický návod na riešenie problémov a s tým spojené zvyšovanie kvality procesov integrovaným prístupom (kvalita, prostredie, bezpečnosť a informácie) zasahujúcim všetky činnosti organizácie (kultúrou organizácie počnúc a operatívnou úrovňou procedúr končiac).
Vedomosti:
• pochopenie manažérstva kvality,
• požiadavky na (integrovaný) systém manažérstva kvality,
• finančné dopady kvality,
• medzinárodné normy spojené so systémom manažérstva kvality,
• auditovanie systémov manažérstva kvality.
Zručnosti:
• zisťovanie potreby a určovanie ukazovateľov kvality,
• dokumentovanie procesov,
• použitie konkrétnych nástrojov (napr. Paretova analýza, QFD, FMEA)
• zlepšovanie podnikových procesov
• realizovanie auditov kvality
Kompetentnosti:
• navrhnutie systému riadenia kvality,
• navrhnutie systému sledovania nákladov kvality v informačnom systéme organizácie
• navrhnutie metód monitoringu a kontrolingu podnikateľských procesov.
Stručná osnova predmetu
Konzultácie:
Kvalita. Kanov model. Zásady manažovania kvality.
Historické prístupy k manažovaniu kvality.
Základné pohľady na kvalitu (klasici kvality – Deming, Juran, Išikava, Taguči atď.).
Proces ako základ manažovania kvality. Dokumentovanie procesov.
Zdokonaľovanie procesov.
Nástroje kvality.
QFD, FMEA.
Štatistické sledovanie procesov.
Benchmarking, CFA. Ekonomika (ne)kvality.
Systémy riadenia kvality. Medzinárodné štandardy kvality. Audit.
Integrovaný systém manažovania kvality.
Samoštúdium:
Význam MK zo strategického hľadiska. Zásady MK.
Tvorba politiky kvality, tvorba a kontrola cieľov kvality. Párové porovnávanie.
Hodnotový reťazec, mapa procesov.
Dokumentácia procesu (karta procesu, postupnosť krokov, definovanie krokov procesu).
Použitie klasických aj manažérskych nástrojov kvality.
QFD, FMEA.
Kontrolný diagram, index spôsobilosti procesu (Cp, Cpk).
DoE.
Sledovanie nákladov kvality (PAF model).
Plánovanie auditu.
Lean manažment: 7S, 5S.
Odporúčaná literatúra
Základná literatúra:
1. PAULOVÁ, I., 2018. Komplexné manažérstvo kvality. Wolters Kluwer, 160 s., ISBN 978-80-8168-834-8.
2. KONEČNÝ, V., 2017. Manažérstvo kvality. Žilina : Edis :, 185 s., ISBN 978-80-554-1406-5.
3. LUTHRA, Sunil, et al. Total Quality Management (TQM): Principles, Methods, and Applications. CRC Press, 2020.
4. SARTOR, Marco; ORZES, Guido (ed.). Quality Management: Tools, Methods and Standards. Emerald Group Publishing, 2019.
5. Tricker, R., 2019. Quality Management Systems: A Practical Guide to Standards Implementation. Routledge, 258 p., ISBN-10 : 0367223538.
Odporúčaná literatúra:
1. Dale, B.G. - Bamford, D. - van der Wiele, T., 2016. Managing Quality : An Essential Guide and Resource Gateway. 6th Edition, John Wiley & Sons Inc., 352 p., ISBN-10 1119130921.
2. Sharma, S., 2018. Total Quality Management - Concepts, Strategy and Implementation for Operational Excellence. Sage Publications., 484 p., ISBN: 9789351502814.
Sylabus predmetu
Konzultácie: Kvalita. Kanov model. Zásady manažovania kvality. Historické prístupy k manažovaniu kvality. Základné pohľady na kvalitu (klasici kvality – Deming, Juran, Išikava, Taguči atď.). Proces ako základ manažovania kvality. Dokumentovanie procesov. Zdokonaľovanie procesov. Nástroje kvality. QFD, FMEA. Štatistické sledovanie procesov. Benchmarking, CFA. Ekonomika (ne)kvality. Systémy riadenia kvality. Medzinárodné štandardy kvality. Audit. Integrovaný systém manažovania kvality. Samoštúdium: Význam MK zo strategického hľadiska. Zásady MK. Tvorba politiky kvality, tvorba a kontrola cieľov kvality. Párové porovnávanie. Hodnotový reťazec, mapa procesov. Dokumentácia procesu (karta procesu, postupnosť krokov, definovanie krokov procesu). Použitie klasických aj manažérskych nástrojov kvality. QFD, FMEA. Kontrolný diagram, index spôsobilosti procesu (Cp, Cpk). DoE. Sledovanie nákladov kvality (PAF model). Plánovanie auditu. Lean manažment: 7S, 5S.
Podmienky na absolvovanie predmetu
priebežná písomka, písomná skúška
Priebežné hodnotenia:
1. priebežné hodnotenie 20 %
2. priebežné hodnotenie 20 %
Písomná skúška (otvorené otázky) 60 %
Pracovné zaťaženie študenta
• 20 hod. účasť na konzultáciách
• 24 hod. samoštúdium
• 43 hod. príprava na semestrálne testy
• 43 hod. príprava na skúšku
Jazyk, ktorého znalosť je potrebná na absolvovanie predmetu
slovenský
Dátum schválenia: 07.03.2024
Dátum poslednej zmeny: 22.02.2023
Dátum schválenia: 07.03.2024
Dátum poslednej zmeny: 22.02.2023