Technika tvorby produktov v cestovnom ruchu (v anglickom jazyku)

Vyučujúci

Zaradený v študijných programoch

Výsledky vzdelávania

Vedomosti
Študent získa vedomosti v oblasti tvorby balíčkového produktu cestovného ruchu s akcentom na jednotlivé služby vstupujúce do tohto procesu a špecifiká ich kontraktácie. Študent bude schopný analyzovať možnosti kombinácie rôznych druhov dopráv – letecká, lodná, železničná, autokarová doprava v nadväznosti na zabezpečené ubytovacie služby a vytvoriť kalkuláciu uvedenej dopravy z pozície dopravcu. Naučí sa efektívne zakomponovávať návštevu atraktivít/podujatí do balíčkového produktu, vrátane stravovacích služieb, sprievodcovských služieb ako aj komplexného cestovného poistenia.
Zručnosti
Študent bude schopný syntetizovať a následne aplikovať teoretické vedomosti súvisiace s prípravou ponuky pre zákazníka nielen vo forme samostatnej služby, ale hlavne forme súboru balíčka služieb. Bude schopný vytvárať pracovné skupiny, riadiť ich, pracovať v tíme a zdokonaľovať svoje komunikačné zručnosti.
Kompetentnosti
Absolvent tohto predmetu bude pripravený na kompetentnosti v tvorbe ponuky produktu cestovného ruchu. Bude analyzovať, rozpočtovať a rozhodovať o súbore balíčka služieb, ktoré budú špecifické pre danú destináciu. Získané kompetentnosti študentovi umožnia zlepšiť svoje kritické myslenie pri tvorbe produktov cestovného ruchu vzhľadom na možnosti kombinácie rôznych druhov dopráv ako aj doplnkových služieb cestovného ruchu.

Stručná osnova predmetu

Predmet je zameraný na získanie vedomosti, kompetentnosti a zručnosti pre úspešnú tvorbu produktov cestovného ruchu nielen vo forme samostatnej služby, ale hlavne vo forme balíčka služieb. Predmet sa zameriava na postupné spracovanie komplexnej ponuky - zájazdu s prvkami poznávania/zážitkov, ktorý je plne uplatniteľný v produktovom portfóliu cestovnej kancelárie. Technika prípravy, kontraktácie a tvorby produktu, ktoré podniky cestovného ruchu ponúkajú zákazníkovi sú obsahom a výsledkom záverečnej semestrálnej práce študenta.

Odporúčaná literatúra

Základná literatúra:
1. FRASCH, A. – ČUKANOVÁ, M. Technika tvorby produktov v cestovnom ruchu. (Učebnica je v procese prípravy, bude vydaná v roku 2025)
Odporúčaná literatúra:
2. GAJDOŠÍK, T., - ŠEBOVÁ, Ľ. Manažment cieľových miest cestovného ruchu. Banská Bystrica: Belianum, 2020, 177 s. ISBN 978-80-557-1710-4
3. KOMAN, G. a kol. Digitálny marketing – vybrané nástroje prezentácie podniku v online priestore. Žilina: Žilinská univerzita v Žiline, 2020, 200 s. ISBN 9788055417028
4. NOVACKÁ, Ľ. a kol. Súčasnosť cestovného ruchu v trajektórii budúcnosti. Zlín: Radim Bačuvčík - VeRBuM, 2020, 370 s. ISBN 978-80-88356-05-9.
5. POMPUROVÁ, K. - BAJANÍK, T. Cestovné kancelárie. Banská Bystrica: Vydavateľstvo Belianum, 2022, 182 s. ISBN 978-80-557-1990-0.

Sylabus predmetu

1. Teoretické východiská pre operácie v procesoch realizácie poskytovaných služieb, ktoré sú súčasťou produktov cestovného ruchu. Základné a doplnkové služby, ktoré vstupujú do balíčkového produktu. 2. Letecká doprava. Zásadné zmeny v leteckej doprave v poslednom období. Kategorizácia osobných leteckých dopravcov s akcentom na rozsah poskytovaných služieb a ich špecifiká. Kontraktácia leteckej dopravy pri organizovanom cestovnom ruchu. 3. Cateringové služby v leteckej doprave a ich kontraktácia. Distribúcia produktu leteckej dopravy. Dopravné ceniny v leteckej doprave. 4. Algoritmus prípravy charterových letov leteckej spoločnosti v praxi. Príprava, realizácia, vyhodnotenie sezóny. Náklady vstupujúce do realizácie charterových letov. Kalkulácia produktu charterovej leteckej dopravy. 5. Železničná a autokarová doprava. Inštitucionálne zabezpečenie, ich zakomponovania do balíčkového produktu z aspektu prepravy cestujúcich ako aj zážitku. Špecifiká kontraktácie pri organizovanom cestovnom ruchu. 6. Vodná doprava a jej využitie v členení na riečnu a morskú dopravu. Požiadavky na dopravné podniky z aspektu povolenia na plavbu, kotvenia v prístavoch v praxi. Starostlivosť o cestujúcich počas plavby a počas zakotvenia lode. Kontraktácia rôznych druhov služieb vodnej dopravy pre účely organizovaných skupín. 7. Zmluvné zabezpečenie ubytovacích kapacít pre účely organizovaných skupín. Potreba zosúladenia ubytovania s transfermi a ďalšími aktivitami organizovanej skupiny. Early check-in, late-check out, možnosti alternácie zaplatených stravovacích služieb. 8. Význam rôznorodosti ponuky atraktivít vstupujúcich do balíčkového produktu a ich klasifikácia. Ceny vstupov, ich diferenciácia podľa veľkosti organizovanej skupiny, prípadne osobitných požiadaviek klienta. Balíček vstupov pozostávajúci zo súboru atraktivít. 9. Sprievodcovské služby. Právny rámec výkonu sprievodcovskej činnosti. Špecifiká jednotlivých pozícií. Ekonomické aspekty. Mzda sprievodcu a diéty v zmysle zákona. Certifikovaní sprievodcovia pre vymedzené atraktivity/destinácie. 10. Faktory výberu vhodných stravovacích zariadení pre účely organizovaných skupín v zahraničí. Princípy zostavenia chodov vo vybraných krajinách v zmysle miestnych špecifík. 11. Poistenie klienta v cestovnom ruchu. Zložky komplexného cestovného poistenia a jeho finančné limity. Povinnosti poistenca, poisťovne, výluky z poistenia. Finančné vzťahy medzi cestovnou kanceláriou a poisťovňou. Algoritmus riešenia poistnej udalosti. 12. Finalizovanie vytvoreného balíčkového produktu z marketingového aspektu. Tvorba digitálneho obsahu na sociálnych sieťach. Legislatívne obmedzenia. Softvérové nástroje potrebné na tvorbu digitálneho obsahu. 13. Tvorba produktu, jeho distribúcia a marketingová komunikácia v cieľovom mieste. Spolupráca pri tvorbe produktu cieľového miesta. Distribúcia produktu cieľového miesta. Marketingová komunikácia cieľového miesta.

Podmienky na absolvovanie predmetu

40 % vypracovanie a prezentácia semestrálnej práce
60 % písomná skúška

Pracovné zaťaženie študenta

Pracovná záťaž: 130 hodín
Účasť na prednáškach: 26 hodín
Účasť na seminároch: 26 hodín
Príprava na semináre, spracovanie semestrálneho projektu: 26 hodín
Príprava na skúšku: 52 hodín

Jazyk, ktorého znalosť je potrebná na absolvovanie predmetu

anglický

Dátum schválenia: 11.03.2025

Dátum poslednej zmeny: 27.03.2025

Dátum schválenia: 11.03.2025

Dátum poslednej zmeny: 27.03.2025