Manažment v gastronómii

Vyučujúci

Zaradený v študijných programoch

Výsledky vzdelávania

Absolvovaním predmetu študent/študentka získa vedomosti, kompetencie a zručnosti v oblasti riadenia gastronomických prevádzok, ktoré mu/jej umožnia pochopiť zásady starostlivosti o zákazníkov vrátane manažmentu sťažností, proces obstarávania a riadenia zásob, špecifické zmluvné vzťahy s dodávateľmi, bezpečnosť a kvalitu potravín, zásady HACCP, plánovanie ľudských zdrojov, prácu s modernými technológiami a s online platformami na distribúciu, právne minimum v praxi gastronomickej prevádzky a investovanie v gastronómii. Predmet môže byť vyučovaný v kooperácii s partnermi z praxe, buď formou ich účasti na seminároch alebo účasťou študentov na exkurziách.
Vedomosti
Absolvovaním predmetu študent/študentka získa teoretické poznatky o špecifikách manažmentu gastronomických prevádzok v simulovaných trhových podmienkach.
Zručnosti
Predmet umožňuje rozvíjať manažérske zručnosti študenta/študentky pre výkon manažérskej činnosti v oblasti stravovacích služieb, schopnosť študenta/študentky analyticky a kriticky myslieť, schopnosť riešiť problémy, spolupracovať a pracovať v tíme, kreatívne myslieť, rozvíjať tvorivosť a predstavivosť.
Kompetentnosti
Predmet umožňuje rozvíjať komunikačné, prezentačné, interkultúrne a digitálne kompetencie študenta/ky, ako aj ich iniciatívnosť a podnikavosť.

Stručná osnova predmetu

Manažment v gastronómii. Plánovanie a investície. Manažment ľudských zdrojov. Starostlivosť o zákazníkov. Riadenie vzťahov s dodávateľmi. Riadenie zásob. Moderné technológie v gastronómii. Legislatívne a hygienické požiadavky. Požiadavky na kvalitu v gastronómii. Organizovanie spoločenských podujatí.

Odporúčaná literatúra

Krnáčová, P. – Jarossová, M. A. (2020). Tovaroznalectvo potravinárskeho tovaru. Bratislava : Vydavateľstvo EKONÓM.
Mariani, M. & Bresciani, S. (eds.). (2022). Creating, managing and marketing gastronomy experiences in hospitality and tourism. International Journal of Contemporary Hospitality Management, 34(9), pp. 3201-3209. https://doi.org/10.1108/IJCHM-09-2022-070
Varma, A. (2024). Foodservice Management Basics. Educohack Press.
Zeleňáková, L. – Belej, Ľ. (2023). Hygiena výživy a stravovania. Nitra : SPU.

Sylabus predmetu

1. Špecifiká manažmentu v gastronómii, odlišnosti a minimálne požiadavky na vedomosti, zručnosti a kľúčové kompetencie manažérov v gastronómii 2. Plánovanie, údržba a investície v gastronomických prevádzkach 3. Vedenie tímu a plánovanie ľudských zdrojov 4. Riadenie vzťahov s dodávateľmi 5. Starostlivosť o zákazníkov a manažment sťažností 6. Riadenie zásob a opatrenia proti plytvaniu 7. Využívanie moderných technológií v gastronómii 8. Štandardy v gastronómii 9. Bezpečnosť, hygiena a legislatívny rámec v gastronomickej prevádzke 10. Požiadavky na kvalitu potravín živočíšneho pôvodu 11. Požiadavky na kvalitu potravín rastlinného pôvodu 12. Požiadavky na kvalitu pochutín a nápojov 13. Príprava a organizácia spoločenských podujatí z pohľadu gastronómie

Podmienky na absolvovanie predmetu

40 % aktívna účasť na cvičeniach
60 % písomná skúška

Pracovné zaťaženie študenta

Celkové pracovné zaťaženie študenta: 130 hodín
Zaťaženie pre jednotlivé vzdelávacie činnosti
- účasť na prednáškach: 26 hodín
- účasť na cvičeniach: 26 hodín
- príprava na cvičenia: 26 hodín
- príprava na skúšku: 52 hodín

Jazyk, ktorého znalosť je potrebná na absolvovanie predmetu

slovenský, anglický

Dátum schválenia: 11.03.2025

Dátum poslednej zmeny: 27.03.2025

Dátum schválenia: 11.03.2025

Dátum poslednej zmeny: 27.03.2025