CJ 1 – Odborná taliančina pre pokročilých II. (13)
- Kredity: 3
- Ukončenie: Skúška
- Rozsah: 2C
- Semester: letný
- Ročník: 1
- Fakulta medzinárodných vzťahov
Vyučujúci
Zaradený v študijných programoch
Výsledky vzdelávania
Jazykové vedomosti: poznať základné princípy fungovania odborného jazyka a rozdiely medzi všeobecným a odborným jazykom
Jazykové zručnosti: študent je schopný používať na požadovanej úrovni receptívne a produktívne jazykové zručnosti. Rozumie dlhším prejavom a rozhovorom; rozumie dlhším odborným textom so zložitou štruktúrou; je schopný adekvátne sa vyjadrovať k všeobecným a odborným témam a jasne formulovať myšlienky a postoje. V písomnom prejave vie vytvoriť zrozumiteľný, dobre usporiadaný a podrobný text na zložité témy, prejavujúc ovládanie kompozičných postupov, spojovacích výrazov a prostriedkov kohézie.
Jazykové kompetencie: využívať pružne a efektívne získané jazykové poznatky a jazykové prostriedky, ktoré sú nevyhnutné pre úspešné uplatnenie sa študenta v praxi, na spoločenské, akademické či profesijné účely.
Stručná osnova predmetu
1. Trendy vo vývoji súčasnej ekonomiky
2. Trendy vývoja ekonomiky v Taliansku
3. Manažment firmy
4. Príjmy a výdavky firmy
5. Rozpočet firmy
6. Dotácie na rozvoj podnikania
7. Daňový systém
8. Bankový systém
9. Bankové produkty
10. Zahraničný obchod
11. Zahraničné investície
12. Logistika a doprava
Odporúčaná literatúra
Cherubini, N: Convergenze: Iperlibro di italiano per affari. Roma:Bonacci editore, 2012 Odporúčaná:
Pelizza, G. – Mezzadri, M.: L‘italiano in azienda. Perugia:Guerra Edizioni, 2002
Doplnkové články zo súčasnej talianskej tlače a internetu
Podmienky na absolvovanie predmetu
Práca na cvičeniach – 20 %
Domáce zadania – 10 %
Kombinovaná skúška – 70 %
Pracovné zaťaženie študenta
78 hodín. Z toho:
26 hodín – účasť na cvičeniach
16 hodín – príprava na cvičenia
36 hodín – príprava na skúšku
Jazyk, ktorého znalosť je potrebná na absolvovanie predmetu
taliančina
Dátum schválenia: 08.03.2024
Dátum poslednej zmeny: 12.01.2022
Dátum schválenia: 08.03.2024
Dátum poslednej zmeny: 12.01.2022