Hospitality manažment

Vyučujúci

Zaradený v študijných programoch

Výsledky vzdelávania

Cieľom predmetu je predloženie poznatkov o základných dimenziách profesionality a zákazníckeho servisu v hlavných oblastiach najväčšieho odvetvia služieb na svete. Získanie vedomostí o procesoch riadenia pohostinnosti a segmentov cestovania a cestovného ruchu je predpokladom výkonu riadiacich pozícií v tomto odvetví. Je oboznámený s konceptom a históriou a perspektívami vývoj pohostinského priemyslu a jeho jednotlivých oblastí.

Vedomosti:
o pohostinnosti, cestovaní a cestovnom ruchu,
rôznych segmentoch v hotelierstve,
službách a podnikoch, zariadeniach, ktoré ich samostatne alebo v spolupráci poskytujú pere ich cestujúcim aj miestnym obyvateľom,
o diferencovanosti odbytových stratégií z hľadiska životného cyklu výrobkov, stratégií zameraných na marketingovú komunikáciu a distribúciu.

Zručnosti:
vo vedení podniku, v plánovaní zdrojov, obstarávaní tovarov a organizovaní personálu,
vo vedení účtovníctva, kalkuláciách zdrojov a nákladov, investovaní, marketingu, ako aj komunikačného mixu,
v oblastiach marketingovej spolupráce a demonštrovania prístupov k optimalizácii a modelovaniu procesov podniku, organizácie,
schopnosť pracovať na riadiacich pozíciách verejnej a štátnej správy s dorazom na rezort dopravy a cestovného ruchu.

Kompetentnosti:
spôsobilosť orientovať sa vo všeobecne záväzných predpisoch pojednávajúcich o pohostinstve a cestovnom ruchu,
spôsobilosti analyzovania situácie, podmienok a požiadaviek na pohostinnosť cestovania a cestovný ruch,
spôsobilosť orientovania sa v analýzach a vyhodnocovaní dát potrebných na rozvoj podnikania v tomto dynamicky sa rozvíjajúcom sektore.

Stručná osnova predmetu

Prednášky:
Úvod do predmetu. Obsah. Postupnosť štúdia. Formy štúdia predmetu. Literatúra.
Odvetvia služieb, Príprava na kariéru v odvetví hotelierstva a cestovného ruchu, práca v stravovacom odvetví, občerstvení a cestovnom ruchu.
Reštauračné služby.
Prevádzka reštaurácie.
Nezávislé podnikanie v stravovaní alebo franchising.
Konkurenčné sily v stravovacích služby. Stravovacie služby na mieste.
Problémy, ktorým čelia stravovacie služby.
Ubytovanie: Stretnutie s hosťom a jeho potreby.
Hotel a ubytovanie. Sily formujúce hotelový business.
Konkurencia ubytovacích službách.
Cestovný ruch: ofenzívny charakter podnikania a budovanie centier cestovného ruchu.
Destinácie: Turizmus, Generátory nápadov, programu
Vedenie: Nový spôsob myslenia, plánovanie a organizovanie v hotelierstve

Cvičenia:
Úvodné cvičenie. Požiadavky na splnenie podmienok priebežného hodnotenia.
Príprava na kariéru v odvetví hotelierstva a cestovného ruchu.
Práca v stravovacom odvetví, občerstvení a cestovnom ruchu. Práca na projekte.
Reštauračné služby.
Prevádzka reštaurácie.
Nezávislé podnikanie v stravovaní alebo franchising.
Konkurenčné sily v stravovacích služby. Stravovacie služby na mieste.
Ubytovanie: Stretnutie s hosťom a jeho potreby.
Hotel a ubytovanie. Sily formujúce hotelový business.
Konkurencia v ubytovacích službách. Práca na projekte.
Cestovný ruch: ofenzívny charakter podnikania a budovanie centier cestovného ruchu.
Destinácie: Turizmus, Generátory nápadov, programov.
Vedenie: Nový spôsob myslenia, plánovanie a organizovanie v hotelierstve.

Odporúčaná literatúra

Základná literatúra:
1. LOCHMANNOVÁ, A. 2015. Cestovní ruch. Edícia: 1. Computer Media, 112 s. EAN: 9788074022166, ISBN: 978-80-7402-216-6.
2. VETRÁKOVÁ, M. 2017. Riadenie ľudských zdrojov v ubytovacích zariadeniach hotelového typu. Bratislava: Wolters Kluwer, Ekonómia. ISBN 978-80-8168-612-2.
3. HRUBALOVÁ, L.2015. Základy hotelierstva. Nitra: Univerzita Konštantína Filozofa, Europica varietas, č. 42. ISBN 978-80-558-0750-8.
4. SOLOMON, M., HUMLER, H. 2019. The Heart of Hospitality: Great Hotel and Restaurant Leaders Share Their Secrets. SelectBooks; Reprint edition, 192 p. ISBN: 1590794893, ISBN-13: 978-1590794890.

Sylabus predmetu

Prednášky: Úvod do predmetu. Obsah. Postupnosť štúdia. Formy štúdia predmetu. Literatúra. Odvetvia služieb, Príprava na kariéru v odvetví hotelierstva a cestovného ruchu, práca v stravovacom odvetví, občerstvení a cestovnom ruchu. Reštauračné služby. Prevádzka reštaurácie. Nezávislé podnikanie v stravovaní alebo franchising. Konkurenčné sily v stravovacích služby. Stravovacie služby na mieste. Problémy, ktorým čelia stravovacie služby. Ubytovanie: Stretnutie s hosťom a jeho potreby. Hotel a ubytovanie. Sily formujúce hotelový business. Konkurencia ubytovacích službách. Cestovný ruch: ofenzívny charakter podnikania a budovanie centier cestovného ruchu. Destinácie: Turizmus, Generátory nápadov, programu Vedenie: Nový spôsob myslenia, plánovanie a organizovanie v hotelierstve Cvičenia: Úvodné cvičenie. Požiadavky na splnenie podmienok priebežného hodnotenia. Príprava na kariéru v odvetví hotelierstva a cestovného ruchu. Práca v stravovacom odvetví, občerstvení a cestovnom ruchu. Práca na projekte. Reštauračné služby. Prevádzka reštaurácie. Nezávislé podnikanie v stravovaní alebo franchising. Konkurenčné sily v stravovacích služby. Stravovacie služby na mieste. Ubytovanie: Stretnutie s hosťom a jeho potreby. Hotel a ubytovanie. Sily formujúce hotelový business. Konkurencia v ubytovacích službách. Práca na projekte. Cestovný ruch: ofenzívny charakter podnikania a budovanie centier cestovného ruchu. Destinácie: Turizmus, Generátory nápadov, programov. Vedenie: Nový spôsob myslenia, plánovanie a organizovanie v hotelierstve.

Podmienky na absolvovanie predmetu

samostatná práca, reporty, písomná práca, priebežné testy, kombinovaná skúška
Priebežné hodnotenie: 40 %
• aktivita na cvičeniach a priebežné overovanie vedomostí - 10 %
• výsledok semestrálnych testov - 10 %
• hodnotenie písomnej semestrálnej práce - 10 %
• hodnotenie reportov z 3 zadaných tém z prednášok - 10 %
Výsledok záverečnej kombinovanej skúšky: 60 % (písomný skúškový test a ústna časť skúšky)

Pracovné zaťaženie študenta

účasť na prednáškach a cvičeniach - 52 h.
príprava na aktívne formy výučby - 13 h.
vypracovanie raportov z prednášok, príkladov na cvičenia a písomnej semestrálnej práce - projektu 13 h.
príprava na priebežný semestrálny test - 7 h.
príprava na záverečný skúškový test a ústna skúška - 19 h.
Spolu = 104 h.

Jazyk, ktorého znalosť je potrebná na absolvovanie predmetu

slovenský

Dátum schválenia: 13.02.2023

Dátum poslednej zmeny: 25.07.2022

Dátum schválenia: 13.02.2023

Dátum poslednej zmeny: 25.07.2022