Manažment inovácií
- Kredity: 5
- Ukončenie: Skúška
- Rozsah: 2P + 2C
- Semester: zimný
- Ročník: 2
- Podnikovohospodárska fakulta Ekonomickej univerzity v Bratislave so sídlom v Košiciach
Vyučujúci
Zaradený v študijných programoch
Výsledky vzdelávania
Vedomosti:
•	o invenciách, inováciách, inovačnom procese a ich manažmente,
•	porozumieť základným rozdielom medzi inováciou a invenciou,
•	o fázach inovačného procesu, ako zhodnotiť inovačné príležitosti a využívať inovačný potenciál podniku s cieľom zvýšiť jeho konkurencieschopnosť,
•	o fázach vývoja inovácie výrobku,
•	o rizikách, bariérach, úspechu a neúspechu inovačného procesu,
•	o možnostiach financovania inovačných aktivít.
Zručnosti:
•	plánovanie inovácií a kontrola ich priebehu (Valentovo inovačné spektrum),
•	výber a návrh paralelného alebo funkčného modelu inovácií,
•	tvorba mapy procesov a inovácií pomocou aplikácie relevantných techník,
•	využívanie základných kvantitatívnych aj kvalitatívnych nástrojov,
•	aplikovať získané vedomosti pri príprave samostatnej práce,
•	interpretovať výsledky individuálnej a tímovej práce,
•	príprava projektu v tíme.
Kompetentnosti:
•	syntetizovať základné poznatky z oblasti inovácií, inovačných procesov, manažmentu a ich vzájomnú prepojenosť so zvyšovaním konkurencieschopnosti podniku,
•	zhodnotiť úroveň prístupu k inováciám v podniku,
•	aplikovať vedomosti a kriticky analyzovať bariéry inovačného podnikania.
Stručná osnova predmetu
Prednášky:
1.	Vymedzenie základných pojmov z oblasti inovácií a klasifikácia inovácií.
2.	Prístupy k inováciám a inovačné modely.
3.	Potreba inovácií. Hodnotenie inovačných príležitostí.
4.	Inovačný proces. Životný cyklus produktu.
5.	Fáza vývoja inovácie výrobku.
6.	Manažment inovačných aktivít a techniky IMTs.
7.	Organizovanie v rámci inovačného procesu.
8.	Riziká, efekty, neúspech a úspech inovačných aktivít.
9.	Bariéry zavádzania inovácií.
10.	Súkromné zdroje financovania inovačných aktivít.
11.	Verejné zdroje financovania inovačných aktivít.
12.	Podpora inovačných aktivít z fondov Európskej únie.
13.	Dokumenty podpory inovačných aktivít.
Cvičenia:
1.	Trendy vývoja ekonomiky v transformačnom procese.
2.	Vývoj progresívnych odvetví priemyslu (strojársky, elektrotechnický, chemický priemysel         a pod.) Definovanie nového podnikateľského priestoru, novej podnikateľskej stratégie.
3.	Valentovo inovačné spektrum. Identifikácia hlavných druhov strát vo výrobnom procese. Implementácia 7 rádov inovácií v konkrétnej forme.
4.	Implementácia techník manažmentu inovácií v podnikoch. Identifikácia hlavných prekážok manažovania inovácií. Aplikácia techník tvorivosti a technologickej podpory.
5.	Funkčný model inovačného procesu v podniku. Návrh nových organizačných štruktúr v pridelených konkrétnych slovenských podnikoch.
6.	Paralelný model vývoja výrobkov a jeho charakteristika. Definovanie hodnotiacich kritérií.
7.	Klasické a moderné prístupy k inováciám. Schumpeterove inovačné modely. Tvorba nových produktov, definovanie nových produkčných metód, nachádzanie nových zdrojov ponúk, prieskumy nových trhov, zavádzanie nových spôsobov organizovania obchodov.
8.	Použitie modelov podľa Schmooklera, Rothwela a Beijeova. Aktualizácia strategického zamerania sa na inovačný proces. Vynájdenie nových trhových príležitostí.
9.	Úlohy a funkcie znalostne intenzívnych služieb z hľadiska inovácií. Implementácia znalostne intenzívnych služieb v slovenských podnikoch.
10.	Priebežný písomný test.
11.	Výsledky prieskumov v priemyselných podnikoch.
12.	Výber procesov pre reinžiniering a vytvorenie mapy podnikových procesov.
13.	Prístup výrobných podnikov SR k zavádzaniu inovácií. Prezentácie návrhov skupiniek študentov na zavedenie inovácií v konkrétnom slovenskom podniku.
Odporúčaná literatúra
Základná literatúra:
1.	DUĽOVÁ SPIŠÁKOVÁ, E. - SABADKA, D. Inovácie výroby a výrobkov. Košice: Technická univerzita v Košiciach, 2020. 252 s. ISBN 978-80-553-3754-8.
2.	SPIŠÁKOVÁ, Emília. Inovačné aktivity podnikov, možnosti financovania inovácií a ich reálne využitie. Košice : Technická univerzita v Košiciach, 2010. 228 s. ISBN 978-80-553-0587-5.
3.	KOVÁČ, Milan - SABADKA, Dušan - DUĽOVÁ SPIŠÁKOVÁ, Emília. Inovácie : návody na cvičenia II : učebný text. 1. vyd. Košice : Strojnícka fakulta Technickej univerzity v Košiciach, 2015. 100 s. ISBN 978-80-553-2033-5.
4.	DUGAS, J. – FERENCZ, V. 2015. Manažérstvo inovácií. Bratislava : Vydavateľstvo EKONÓM, 2015. 252 s. ISBN 978-80-225-4178-7.
5.	KNOŠKOVÁ, Ľ. 2015. Riadenie inovačných procesov. Bratislava : Vydavateľstvo EKONÓM, 2015. 124 s. ISBN 978-80-225-4008-7.
6.	GUBOVÁ, K. 2016. Manažment inovácií v podniku. Praktikum Bratislava : Vydavateľstvo EKONÓM, 2016. 122 s. ISBN 978-80-225-4374-3.
Doplňujúca literatúra:
7.	TIDD, J. – BESSANT, J. R. 2018. Managing Innovation: Integrating Technological, Market and Organizational Change. WILEY, 2018. 6. vyd., 608 s. ISBN: 978-1-119-37945-4.
8.	LESÁKOVÁ, Ľ. et al. 2017. Inovácie v činnosti malých a stredných podnikov v Slovenskej republike. Banská Bystrica : Belianum. Vydavateľstvo Univerzity Mateja Bela v Banskej Bystrici, 2017. 326 s. ISBN 978-80-557-1347-2.
9.	DODGSON, M. 2015. Oxford Handbook of Innovation Management. Oxford University Press, 2015. 720 s. ISBN: 9780198746492.
10.	MAJTÁN, M. - MIZLA, M. - MIZLA, P. Využitie simulácii pri manažovaní projektov. In Ekonomický časopis : časopis pre ekonomickú teóriu, hospodársku politiku, spoločensko-ekonomické prognózovanie = journal for economic theory, economic policy, social and economic forecasting. - Bratislava : Ekonomický ústav SAV : Prognostický ústav SAV, 2014. ISSN 0013-3035, 2014, roč. 62, č. 5, s. 508-521. VEGA 1/0328/13.MIZLA, M. Innovation and its potentials. In Acta Oeconomica Cassoviensia : scientific journal. - Košice : PHF EU Košice, 2013. ISSN 1337-6020, 2013, roč. 6, č. 1, s. 82-92.
11.	ŠOOŠ, Ľ. - FERENCZ, V. - DUGAS, J. Innovative management techniques in the field of environmental education. - Registrovaný: Web of Science. In International conference on new horizons in education. Procedia Social and Behavioral Sciences : international conference on new horizons in education, INTE 2014: 25-27 June 2014, Paris, France. - [s.l]. : Elsevier, 2015. ISSN 1877-0428, 2015, vol. 174, pp. 3542-3546 online.
12.	DUGAS, J. - SEŇOVÁ, A. - DUGAS, J., ml. - ZÁVADSKÝ, C.. Innovation processes and their informational provision. In Acta Oeconomica Cassoviensia : scientific journal. - Košice : PHF EU Košice, 2017. ISSN 2585-8785, 2017, vol. 10, no. 2, s. 23-34 online.
Sylabus predmetu
Prednášky: 1. Vymedzenie základných pojmov z oblasti inovácií a klasifikácia inovácií. 2. Prístupy k inováciám a inovačné modely. 3. Potreba inovácií. Hodnotenie inovačných príležitostí. 4. Inovačný proces. Životný cyklus produktu. 5. Fáza vývoja inovácie výrobku. 6. Manažment inovačných aktivít a techniky IMTs. 7. Organizovanie v rámci inovačného procesu. 8. Riziká, efekty, neúspech a úspech inovačných aktivít. 9. Bariéry zavádzania inovácií. 10. Súkromné zdroje financovania inovačných aktivít. 11. Verejné zdroje financovania inovačných aktivít. 12. Podpora inovačných aktivít z fondov Európskej únie. 13. Dokumenty podpory inovačných aktivít. Cvičenia: 1. Trendy vývoja ekonomiky v transformačnom procese. 2. Vývoj progresívnych odvetví priemyslu (strojársky, elektrotechnický, chemický priemysel a pod.) Definovanie nového podnikateľského priestoru, novej podnikateľskej stratégie. 3. Valentovo inovačné spektrum. Identifikácia hlavných druhov strát vo výrobnom procese. Implementácia 7 rádov inovácií v konkrétnej forme. 4. Implementácia techník manažmentu inovácií v podnikoch. Identifikácia hlavných prekážok manažovania inovácií. Aplikácia techník tvorivosti a technologickej podpory. 5. Funkčný model inovačného procesu v podniku. Návrh nových organizačných štruktúr v pridelených konkrétnych slovenských podnikoch. 6. Paralelný model vývoja výrobkov a jeho charakteristika. Definovanie hodnotiacich kritérií. 7. Klasické a moderné prístupy k inováciám. Schumpeterove inovačné modely. Tvorba nových produktov, definovanie nových produkčných metód, nachádzanie nových zdrojov ponúk, prieskumy nových trhov, zavádzanie nových spôsobov organizovania obchodov. 8. Použitie modelov podľa Schmooklera, Rothwela a Beijeova. Aktualizácia strategického zamerania sa na inovačný proces. Vynájdenie nových trhových príležitostí. 9. Úlohy a funkcie znalostne intenzívnych služieb z hľadiska inovácií. Implementácia znalostne intenzívnych služieb v slovenských podnikoch. 10. Priebežný písomný test. 11. Výsledky prieskumov v priemyselných podnikoch. 12. Výber procesov pre reinžiniering a vytvorenie mapy podnikových procesov. 13. Prístup výrobných podnikov SR k zavádzaniu inovácií. Prezentácie návrhov skupiniek študentov na zavedenie inovácií v konkrétnom slovenskom podniku.
Podmienky na absolvovanie predmetu
Semináre – spolu 40 %, z toho:
•	priebežné hodnotenie – 30 %
•	semestrálna práca (individuálna a skupinová prezentácia) – 10 %
Skúška – spolu 60 %
Na splnenie podmienok priebežného hodnotenia je potrebné spracovanie semestrálnej práce, ktorá je hodnotená tak, že 90 % z hodnotenia určeného pre semestrálnu prácu predstavuje kreativita a 10 % predstavujú technické, štylistické, gramatické a iné aspekty.
Pracovné zaťaženie študenta
130 hodín
•	účasť na prednáškach: 26 hodín
•	účasť na seminároch: 26 hodín
•	príprava semestrálnej práce: 13 hodín
•	príprava na priebežné hodnotenie: 26 hodín
•	príprava na skúšku: 39 hodín
Jazyk, ktorého znalosť je potrebná na absolvovanie predmetu
slovenský
Dátum schválenia: 11.03.2022
Dátum poslednej zmeny: 17.12.2022
Dátum schválenia: 11.03.2022
Dátum poslednej zmeny: 17.12.2022

