Lean Six Sigma 4.0

Vyučujúci

Zaradený v študijných programoch

Výsledky vzdelávania

Hlavným vzdelávacím cieľom predmetu je zameranie sa na zlepšovanie výkonu systematickým odstraňovaním odpadu a znižovaním variácií, v podmienkach štvrtej priemyselnej revolúcie, kombinovaním štíhlej výroby / štíhleho podniku a metódy Six Sigma, so zameraním na elimináciu hlavných ôsmych druhov odpadu (muda): defektov, nadmernej výroby, prestojov, nevyužitia talentu, dopravy, inventáru, pohybu a mimoriadného procesovania.
Poznatky:
• v oblasti systematického odstraňovania odpadu vo výrobe i službách v podmienkach Industry 4.0,
• v oblasti zvyšovania výkonnosti procesov a podnikov,
• o najdôležitejších systémoch, technikách a nástrojoch zabezpečovania kvality tak vo vývoji, ako aj vo výrobe a službách.
Kompetencie:
• schopnosť výberu vhodných systémov, nástrojov, resp. techník použiteľných na zlepšovanie výkonu podniku systematickým odstraňovaním odpadu a redukciou variability;
• identifikovať a overiť podmienky nutné na použitie vhodného systému, respektíve metódy a vybrať tú najvhodnejšiu z pohľadu konkrétnej implementácie v podniku
• schopnosť interpretovať a verifikovať výsledky implementácie predmetných metód v praxi.
Zručnosti:
• možnosť implementovať jednotlivé systémy, techniky a metódy v prostredí Industry 4.0;
• výpočtová gramotnosť na úrovni užívateľa v oblasti dostupných softvérových produktov relevantných k predmetným systémom, technikám a metódam;
• zdieľať a komunikovať získané výstupy presne, stručne a v zrozumiteľnom tvare.

Stručná osnova predmetu

• Metodológia Lean Six Sigma, Industry 4.0
• Metodológia Design for Six Sigma
• Axiomatický dizajn
• Štatistické tolerancie, COPQ
• Taguchiho metódy
• Lean manažment
• Creativity Techniques
• Design for X

Odporúčaná literatúra

1. TKÁČ, Michal - LYÓCSA, Štefan. On the evaluation of Six Sigma projects. In Quality and Reliability Engineering International. - Oxford : John Wiley and Sons. ISSN 1099-1638, 2010, vol. 26, no. 1, p. 115-124.
2. GEORGE SR, M. L., BLACKWELL, D. K., GEORGE JR, M. L., & RAJAN, D. (2019). Lean Six Sigma in the age of artificial intelligence: Harnessing the power of the fourth industrial revolution. McGraw-Hill Education.
3. PYZDEK, Thomas; KELLER, P. A. The Six Sigma Handbook. 5-th Ed. 2018.
4. BASS, Issa. Six sigma statistics with Excel and Minitab. New York: McGraw-Hill, McGraw-Hill Education, 2018 2-nd Ed. ISBN: 978-0071838757
5. PYZDEK, Thomas – KELLER, Paul. Six Sigma Handbook. United States : Copyright © McGraw-Hill Education, 2014. 675 s. ISBN 978-0-07-184054-5.
6. GASPERSZ, Vincent. Lean Six Sigma. Jakarta : Gramedia Pustaka Utama, 2007. 325 s. ISBN 979-22-2559-5.
7. CREVELING, M. Clyde – SLUTSKY, Jeff – ANTIS, David. Design for Six Sigma in Technology and Product Development, 1st Edition. Pearson Education, 2002. 800 s. ISBN 978-0-13-009223-6
8. YANG, Kai – EL-HAIK, Basem. Design for Six Sigma: A Roadmap for Product Development. Copyright © 2009, 2003 by The McGraw-Hill Companies, Inc., 2009. 768 s. ISBN 978-0-07-154767-3.
9. SUH, Nam Pyo – LEE, Dai Gil. Axiomatic Design and Fabrication of Composite Structures - Applications in Robots, Machine Tools, and Automobiles. Oxford : University Press, 2005. 709 s. ISBN. 978-0195178777.
10. DEHNAD, Khosrow. Quality Control, Robust Design, and the Taguchi Method. Springer Science & Business Media, 2012. 309 s. ISBN 978-1-4684-1474-5.

Sylabus predmetu

• Six Sigma v praxi. Lean Six Sigma. • Vývoj nového produktu. Teória Concept – knowledge (C-K). • Axióma nezávislosti. Informačná axióma. Matica návrhovej štruktúry. • Ekonomika tolerancií. Náklady na nekvalitu. • Taguchiho stratová funkcia a tolerancie. Tolerancie založené na Taguchiho stratovej funkcii. • Nástroje štíhleho manažmentu, štíhly nákup. • Klasický TRIZ. TRIZ pre podnikanie a manažment. • Dizajn nákladov. Cieľové náklady. Dizajn montáže. Design služieb. • Odporúčaný software: R Studio, IBM SPSS Modeler

Podmienky na absolvovanie predmetu

30 % - aktívna účasť na kolokviách, prezentácia vybranej témy
30 % - výskumná štúdia
40 % - záverečná skúška

Pracovné zaťaženie študenta

Účasť na kolokviách: 16 hodín
Príprava na kolokviá: 44 hodín
Spracovanie výskumnej štúdie: 100 hodín
Príprava na záverečnú skúšku: 100 hodín

Jazyk, ktorého znalosť je potrebná na absolvovanie predmetu

slovenský jazyk / anglický jazyk

Dátum schválenia: 11.05.2023

Dátum poslednej zmeny: 20.01.2022

Dátum schválenia: 11.05.2023

Dátum poslednej zmeny: 20.01.2022