Hotelový manažment

Vyučujúci

Zaradený v študijných programoch

Výsledky vzdelávania

Vedomosti
Študent absolvovaním predmetu získa poznatky o špecifikách manažmentu hotelovej prevádzky v simulovaných trhových podmienkach.
Kompetencie
Úspešným absolvovaním predmetu študent nadobudne kompetencie, ktoré mu umožnia uplatniť sa ako riadiaci pracovník v podnikoch hotelového typu. Absolvent bude vedieť riadiť, plánovať a kontrolovať chod ubytovacieho zariadenia, koordinovať všetky činnosti a zodpovedať za správne a efektívne fungovanie.
Zručnosti
Študent si po úspešnom absolvovaní predmetu osvojí manažérske zručnosti potrebné pre výkon manažérskej činnosti v podmienkach tímovej spolupráce. Podpora analytického myslenia, kritického prístupu ku odhaľovaniu chýb, a konštruktívneho inovatívneho prístupu v rozvojovej stratégia simulovaného hotela.

Stručná osnova predmetu

Predmet poskytuje súhrn poznatkov a zručností potrebných pre manažment hotela v podmienkach simulácie konkrétneho hotela v trhovom prostredí s dôrazom na ekonomiku hotela, marketing a ľudské zdroje.

Odporúčaná literatúra

MALACHOVSKÝ, Andrej a MAKOVNÍK, Tomáš. (2023). Hotelierstvo. Banská Bystrica: Belianum, 190 s. ISBN 978-80-557-2034-0.
ALATSAS, Peter. (2022). Symbiosis in Hospitality Management: The Five Keys. Chicago: Austin Macauley Publishers. 200 s. ISBN 978-99-488-3460-1.
BUSULWA, Richard, EVANS, Nina, OH, Aaron a KANG, Moon. (2021).Hospitality Management and Digital Transformation: Balancing Efficiency, Agility and Guest Experience in the Era of Disruption. Spojené kráľovstvo: Taylor & Francis. 262 s. ISBN 978-0-367-34352-1.
GÁLL, Jozef. (2023) Artificial intelligence in the hotel industry in Slovakia, Hotel and Tourism Management, 11(2), 117–128. DOI: https://doi.org/10.5937/menhottur2302117G.
NOVACKÁ, Ľudmila, GÁLL Jozef a TOPALOĞLU, Cafer. (2022). COVID-19 Pandemic in the Hotel Industry: La Fondation pour la Formation Hôtelière project outputs. Bratislava: Vydavateľstvo EKONÓM. 66 s. ISBN 978-80-225-4875-5.
SZENDE, Peter, DALTON, Alec N. a YOO, Michelle (Myongjee). (2021). Operations Management in the Hospitality Industry. Spojené kráľovstvo: Emerald Publishing Limited. 280 s. ISBN 978-18-386-7542-4.
REYNOLDS, Dennis R., RAHMAN, Imran a BARROWS, Clayton W. (2021). Introduction to Hospitality Management. Spojené kráľovstvo: Wiley. 432 s. ISBN 987-1-119-36755-0.

Sylabus predmetu

1. Retrospektívny pohľad na uvedenie jednotlivých kategórií ubytovacích zariadení na trh a ich manažment na medzinárodnom aj slovenskom trhu. 2. Prípadová štúdia v podmienkach konkrétneho hotela formou on-line simulácie – priebežne počas celého semestra- každý týždeň 2 hod. 3. Hotelové KPI – ADR, RevPAR, GOPPAR, OCC, EBITDA. Medzinárodné porovnanie. 4. Organizácia a riadenie hotela podľa kritéria ubytovacej kapacity a poskytovaných služieb. 5. Produkt v hoteli, základné a doplnkové služby, produktový manažment, manažment kvality 6. Ľudské zdroje. Personálne zabezpečenie systému a subsystémov v hoteli 7. Manažment výstavby ubytovacieho zariadenia, nákladovosť, odpisy 8. Ekonomika hotela 1. Časť – náklady prevádzky služieb v hoteli, špecifiká nákladov jednotlivých služieb 9. Ekonomika hotela 2. Časť – výnosy v hoteli, platene a tzv. neplatené služby, tvorba hospodárskeho výsledku. Ekonomické aspekty jednotlivých služieb. 10. Cena v hoteli, Revenue management. 11. Distribúcia hotelového produktu, priama a nepriama distribúcia, on-line predaj. 12. Odhaľovanie chýb v ekonomike hotela, marketingového manažmentu a manažmentu ľudských zdrojov simulovaného hotela s dôrazom na problémové GAP, ktoré nastali počas riešeného obdobia simulácie 13. Kritické vyhodnotenie ekonomiky hotela, marketingového manažmentu a manažmentu ľudských zdrojov simulovaného hotela

Podmienky na absolvovanie predmetu

30 % výsledok v on-line simulátore CESIM
10 % záverečná správa a jej obhajoba
60 % písomná skúška

Pracovné zaťaženie študenta

Pracovná záťaž: 104 hodín
Účasť na seminároch: 52 hodín
Práca so simulátorom mimo seminárov: 13 hodín
Spracovanie záverečnej správy: 13 hodín
Príprava na skúšku: 26 hodín

Jazyk, ktorého znalosť je potrebná na absolvovanie predmetu

slovenský jazyk a anglický jazyk

Dátum schválenia: 06.03.2024

Dátum poslednej zmeny: 27.02.2024

Dátum schválenia: 06.03.2024

Dátum poslednej zmeny: 27.02.2024