Testovanie a hodnotenie produktov

Vyučujúci

Zaradený v študijných programoch

Výsledky vzdelávania

Vedomosti
Študenti absolvovaním predmetu poznajú faktory ovplyvňujúce kvalitu potravinárskych a nepotravinárskych produktov. Subjektívne a objektívne metódy používané pri testovaní a hodnotení ich kvality. Budú vedieť aplikovať získané vedomosti a kriticky diskutovať o jednotlivých hodnoteniach, kritériách a výsledkoch ich vzájomného porovnania. Získajú poznatky o dobrovoľných systémoch posudzovania kvality produktov a budú vedieť vyhodnotiť vplyv obalov na ich kvalitu.
Zručnosti
Študenti absolvovaním predmetu budú vedieť aplikovať rôzne prístupy k hodnoteniu kvality produktov a taktiež rozdielne metódy štatistického spracovania výsledkov.

Kompetencie
Formulovať návrhy na koncepčné riešenie monitorovania a zlepšovania kvality potravinárskych a nepotravinárskych produktov.

Stručná osnova predmetu

Predmet je zameraný na charakteristiku úžitkových vlastností produktov a ich vplyv na konkurencieschopnosť podnikov. Faktory, ktoré ovplyvňujú kvalitatívne charakteristiky produktov v procese obehu – od výrobcu až k spotrebiteľovi. Študenti získajú poznatky o rôznych metódach hodnotenia produktov a praktické skúsenosti s ich realizáciou v praxi. Dokážu identifikovať systémy posudzovania kvality produktov a vyhodnotiť vplyv obalov na ich kvalitu.

Odporúčaná literatúra

1. Cavalcante, J.A. M. (2022). Sensory Food Analysis. Our Knowledge Publishing.
2. Costa, Monteiro, M. J. P, Lamy, E. (2023). Sensory Evaluation and Consumer Acceptance of New Food Products: Principles and Applications (Food Chemistry, Function and Analysis). Royal Society of Chemistry.
3. Jurgová,O., Úradníčková, J., Marenčáková., J. (2022). Potraviny a výživa II. Nitra: SPU.
4. Krnáčová, P., Jarossová, M. A. (2020). Tovaroznalectvo potravinárskeho tovaru. Bratislava: Vydavateľstvo EKONÓM.
5. Krnáčová, P., & Jarossová, M. A. (2020). Tovaroznalectvo potravinárskeho tovaru: zadania na cvičenia. Bratislava: Vydavateľstvo EKONÓM.
6. Shukla, A.K. (2022). Food Quality Analysis. Applications of Analytical Methods Coupled With Artificial Intelligence. Elsevier Science & Technology.
7. Stone, H., Bleibaum, R., N, Thomas, H. A. (2020). Sensory Evaluation Practices. Academic Press.

Sylabus predmetu

1. Charakteristika úžitkových vlastností produktov a ich vplyv na konkurencieschopnosť produktov. 2. Charakteristika úžitkových vlastností produktov online. 3. Kvalita produktov z pohľadu spotrebiteľa. Faktory, ktoré ovplyvňujú kvalitatívne charakteristiky produktov v procese obehu – od výrobcu až k spotrebiteľovi. 4. Charakteristika a členenie potravinárskych a nepotravinárskych produktov. Legislatíva v oblasti skúšobníctva. Metódy skúšania a hodnotenia produktov, ich význam a využívanie v obchodnej praxi. Systém zabezpečovania a preukazovania zhody. 5. Subjektívne metódy hodnotenia kvality produktov. Metódy senzorickej analýzy, objektivizácia týchto metód. 6. Skúška senzorickej citlivosti. Hodnotiaci tím. Podmienky na vykonávanie senzorických hodnotení. 7. Spotrebiteľské hodnotenie produktov (metódy hodnotenia preferencií, metódy posudzovania miery akceptácie produktov). 8. Objektívne metódy hodnotenia kvality produktov. Ich rozdelenie, použitie vhodných objektívnych metód na testovanie kvality produktov vzhľadom na ich špecifický charakter. Zásady odberu vzoriek a validácia skúšobných metód. 9. Dobrovoľné systémy posudzovania kvality produktov. 10. Testovanie produktov, vzájomné porovnanie kvalitatívnych parametrov u vybraných potravinárskych a nepotravinárskych produktov od rôznych výrobcov, analýza vzťahu medzi kvalitou a cenou produktov ako i výsledkov testovania a ich grafická interpretácia. Štatistické metódy využívané pri spracovaní výsledkov hodnotenia kvality produktov. 11. Kvalita produktu a obal. Rôzne systémy balenia produktov a ich vplyv na kvalitu produktu. 12. Hodnotenie vybraných funkcií obalov. 13. Prezentácia vybraných druhov produktov a metód hodnotenia ich kvality odborníkmi z praxe.

Podmienky na absolvovanie predmetu

40 % semestrálna práca;
60 % písomná skúška;

Jazyk, ktorého znalosť je potrebná na absolvovanie predmetu

slovenský

Dátum schválenia: 23.02.2023

Dátum poslednej zmeny: 17.10.2023

Dátum schválenia: 23.02.2023

Dátum poslednej zmeny: 17.10.2023