Kontrolovanie (v anglickom jazyku)

Vyučujúci

Zaradený v študijných programoch

Výsledky vzdelávania

Vedomosť:
• Komplexný pohľad na funkciu manažmentu kontrolovanie.
• Znalosť o tom, ako každý manažér musí postupovať, aby udržal svoju oblasť pôsobnosti „pod kontrolou“, a to prostredníctvom jednotlivých krokov kontrolného procesu, či už s pomocou podriadených a partnerov (kontrolórov a kontrolérov) alebo samostatne (ako nižší, stredný či vyšší manažér alebo ako majiteľ podnikateľskej jednotky).
• Vedomosti o terminálnej funkcii, ktorá uzatvára cyklus manažmentu a umožňuje podniku učiť sa zo svojich chýb respektíve využívať príležitosti a jej väzieb na ostatné funkcie manažmentu.
• Znalosti o jednotlivých vonkajších subjektoch, ktoré preverujú rôzne aspekty podnikania, efektívne bránenie sa súvisiacim rizikám a využívanie možných príležitostí, ktoré dané subjekty ponúkajú.
Kompetentnosť:
• Využívanie kontrolného procesu pre nápravu chýb, minimalizáciu hrozieb a slabých stránok a maximalizáciu príležitostí a silných stránok oddelenia resp. mikro- a malého podniku.
• Navrhnutie kontrolného systému určitého oddelenia resp. mikro- a malého podniku pozostávajúca z personálnych, odborných či technických kapacít.
• Optimalizácia zabehnutého kontrolného systému podniku pre lepšie fungovanie.
Zručnosť:
• Kritické zhodnotenie kontrolného systému oddelenia, mikro- respektíve malého podniku.
• Navrhnutie vhodných štandardov pre meranie a porovnávanie skutočného výkonu v rôznych oblastiach podnikania.
• Určenie povolených limitov pri porovnávaní štandardov so skutočným výkonov pre aktiváciu nápravných opatrení.
• Navrhnutie a implementácia korekčných opatrení pri zistených nedostatkoch a naopak využitie objavených príležitostí a silných stránok.
• Vhodná reakcia na zistenie odchýlok externých subjektov, ktoré kontrolujú konkrétny aspekt podnikania.

Stručná osnova predmetu

Tematické vymedzenie prednášok:
1. Základné pojmy v kontrolovaní, historické aspekty.
2. Prístupy k pojmu kontrolovanie.
3. Kontrolovanie a sekvenčné a paralelné funkcie manažmentu.
4. Subjekt, objekt a predmet kontrolovania.
5. Klasifikácia druhov kontroly.
6. Úrovne kontrolovania.
7. Proces kontrolovania – prvý a druhý krok.
8. Proces kontrolovania – tretí a štvrtý krok.
9. Metódy a techniky kontrolovania.
10. Formy kontrolovania.
11. Interný a externý audit.
12. Ďalšie aspekty interného kontrolovania.
13. Externé kontrolovanie.
Tematické vymedzenie cvičení:
1. Úvod do problematiky predmetu.
2. Riadiaci systém a riadiaci proces.
3. Charakteristiky kontrolovania.
4. Systém kontrolovania v podniku.
5. Klasifikácia druhov kontroly.
6. Osobnosť kontrolujúceho, etické a psychologické aspekty kontrolovania.
7. Kontrolovanie v projektovom manažmente.
8. Kontrolovanie v projektovom manažmente.
9. Kontrolovanie v strategickom manažmente.
10. Princípy kontrolovania.
11. Interný audit.
12. Externá kontrola podniku z komerčnej sféry a tretieho sektora.
13. Externá kontrola podniku z verejnej správy.

Odporúčaná literatúra

Základná literatúra:
1. FLAMHOLTZ, Eric G. Effective Management Control : Theory and Practice. Norwell : Kluwer Academic Publishers, 1996. 174 s. ISBN 978-1-4612-8586-1. (dostupné pre študentov v knižnici SEK)
2. HUTZSCHENREUTER, Jens. Management Control in Small and Medium-Sized Enterprises. Wiesbaden : GWV Fachverlage, 2009. 272 s. ISBN 978-3-8349-1990-8.
3. MERCHANT, Kenneth A. – VAN DER STEDE, Wim A. Management Control Systems. Performance Measurement, Evaluation and Incentives. Second Edition. Essex : Pearson Education Limited, 2007. 850 s. ISBN 978-0-273-70801-8.
4. BREDMAR, Krister. Understanding Management Control and Organisational Sense-making. Oxford : Chartridge Books Oxford, 2016. 140 s. ISBN 978-1-911033-12-7.
5. BRENNER, Barbara. Management control in Central and Eastern European subsidiaries. New York : Palgrave Macmillan, 2009. 306 s. ISBN 978-0-230-20140-8.
6. BERRY Anthony J. – BROADBENT, Jane – OTLEY, David. Management Control. Theories, Issues and Practices. Hampshire : MACMILLAN PRESS, 1995. 374 s. ISBN 978-0-333-57243-6.

Doplnková literatúra:
1. SITKIN, Sim B. – CARDINAL, Laura B. – BIJLSMA-FRANKEMA, Katinka M. Organizational Control. Cambridge Companions to Management. Cambridge : Cambridge University Press, 2016. 541 s. ISBN 978-0-5117-7789-9.
2. OMRAN, Kamel Ali. Planning and Controlling. Cairo : Faculty of Engineering – Cairo University, 2005. 46 s. ISBN 977-223-954-X.
3. OTLEY, David – SOIN, Kim. Management Control and Uncertainty. Hampshire : Palgrave Macmillan, 2014. 277 s. ISBN 978-1-349-48319-8.
4. SINHA, Pradip Kumar. Management Control Systems. A Managerial Emphasis. New Delhi : Excel Books India, 2009. 506 s. ISBN 978-81-7446-680-8.
5. GHOSH, Asoke K. Management Control Systems. New Delhi : Prentice-Hall of India, 2005. 233 s. ISBN 81-203-2844-2.

Sylabus predmetu

Tematické vymedzenie prednášok: 1. Základné pojmy v kontrolovaní, historické aspekty. – Kontrola, kontrolovanie, controlling, manažérske účtovníctvo, riziká stredoeurópskeho smerovania pre globálne teórie. Vývoj pojmov a ich obsahu v histórii, najväčšie míľniky vo vývoji, aktuálne výzvy a budúcnosť v súvislosti s Industry 4.0 a umelou inteligenciou. 2. Prístupy k pojmu kontrolovanie. – Regulačný, negačný, profesijný, informačný, represívny a výchovný prístup, ich pozitíva a negatíva. Úloha partnerov a podriadených v jednotlivých prístupoch. Perspektívy kontrolovania sociologická, organizačného výkonu a informačného manažmentu. Prístupy ako ku funkcii manažmentu a možný presun medzi paralelné funkcie. 3. Kontrolovanie a sekvenčné a paralelné funkcie manažmentu. – Väzby kontrolovania a plánovania, organizovania, personálneho manažmentu, vedenia ľudí, rozhodovania. Zdieľané informácie, činnosti a vzájomné efekty. Analýza ako súčasť jednotlivých krokov kontrolného procesu a implementácia v podobe nápravného opatrenia. 4. Subjekt, objekt a predmet kontrolovania. – Rôzne prístupy k pojmom. Interné a externé subjekty kontrolovania, ich viditeľnosť a preferované vlastnosti. Objekt kontrolovania podľa východného, západného prístupu a prístupu založenom na informáciách. Rôzne predmety kontrolovania v rámci určitého objektu. 5. Klasifikácia druhov kontroly. – Formálne druhy kontrol podľa rôznych hľadísk, predovšetkým východného prístupu. Neformálne kontrolovanie z pohľadu západného prístupu. Samokontrola a jej postavenie v modernej podnikovej praxi. Kontrolovanie výsledkov verzus kontrolovanie procesu. 6. Úrovne kontrolovania. – Zásadné rozdiely a vzťahy medzi úrovňami. Prístupy k strategickému kontrolovaniu, jeho jednotlivé typy. Manažérske kontrolovanie, jeho účel a zameranie, prechod z vyhodnocovania kvantitatívnych údajov na kvalitatívne zdôvodňovanie zmien. Operatívne kontrolovanie, možnosti jeho zefektívnenia v ére Industry 4.0 a umelej inteligencie. 7. Proces kontrolovania – prvý a druhý krok. – Štvorfázový a trojfázový proces, úloha plánovania v procese, nemecký prístup PuK. Určenie štandardov výkonov manažérom, vyššie postaveným a externým subjektom. Druhy štandardov, metódy ich určovania, požiadavky na štandardy. Meranie skutočných výkonov (výsledok a proces). Ako, čo a kedy v organizácii merať (dochádzka a reálny výkon). 8. Proces kontrolovania – tretí a štvrtý krok. – Porovnanie štandardov a výkonov, úloha manažéra, partnerov a podriadených. Odchýlky a ich prijateľná úroveň. Kontrolná rovnica. Vykonanie korekčnej aktivity ako kľúčová úloha manažéra v kontrolovaní. Žiadna aktivita, korekcia vo výkone, zmena štandardov. Východný prístup k procesu kontrolovania a jeho čiastkové fázy. 9. Metódy a techniky kontrolovania. – Všeobecné metódy poznania, ich aplikácia v kontrolovaní a vo vede. Komparácia ako kľúčová metóda kontrolovania. Techniky, metódy a postupy kontrolovania. Kvalitatívne a kvantitatívne kontrolné techniky. 10. Formy kontrolovania. – Východný prístup a jednotlivé formy kontroly. Previerka, kontrolný prieskum, dozor, inšpekcia, revízia, audit, operačný výskum, anketa. Západný prístup a jeho jednotlivé formy. Byrokratická, klanová, trhová kontrola. Kontrola a revízia v nemeckej teórii. 11. Interný a externý audit. – Historické aspekty. Vymedzenie, zmysel, prvky, ciele, druhy interného auditu. Úzke a široké oprávnenie oddelenia interného auditu. Externý audit a jeho najdôležitejší druh. Rozdiely a súvislosti medzi interným a externým auditom. 12. Ďalšie aspekty interného kontrolovania. – Možnosti zníženia a až eliminácie potreby kontroly automatizáciou, centralizáciou rozhodovania, zdieľaním rizika či ukončením činnosti. Vzdor voči kontrole pri prílišnej kontrole, jej nesprávnom zameraní, odmeňovaní za neefektívnosť, prílišnej zodpovednosti či obavy z trestu. Prekonávanie vzdoru. Reakcia zamestnancov na kontrolovanie. Príčiny problémov v kontrolovaní. 13. Externé kontrolovanie. – Subjekty kontroly pochádzajúce z verejnej správy (ústredné a ostatné orgány štátnej správy a im podriadené kontrolného orgány), súkromného (ratingové agentúry, certifikačné orgány, audítorské spoločnosti) a tretieho sektora. Najdôležitejšie subjekty z pohľadu podnikov a ich právomoci. Trendy v kontrolovaní podľa rôznych autorov. Tematické vymedzenie cvičení: 1. Úvod do problematiky predmetu. – Vysvetlenie metodiky, obsahu a foriem cvičení. Plán cvičení. Podmienky aktívnej formy výučby a skúšky. Seminárne práce – témy, obsah, forma. Novinky – témy, možnosti prezentácie. 2. Riadiaci systém a riadiaci proces. – Sociálne systémy, ich štruktúra, riadený a riadiaci prvok. Systém riadenia, jeho model a jednotlivé stránky. Riadiaci proces, jeho charakteristiky a informácie v ňom. Prezentácia noviniek. 3. Charakteristiky kontrolovania. – Podstata, poslanie a zmysel kontrolovania. Funkcie kontrolovania podľa spoločenských sfér a podľa obsahu ľudskej činnosti. Prezentácia noviniek. Týždenné overenie znalostí. Prezentácia seminárnych prác. 4. Systém kontrolovania v podniku. – Vnútorný kontrolný systému podniku a jeho prvky. Vnútorná kontrola. Controlling/manažérskej účtovníctvo. Riadenie rizík. Balanced Scorecard. Automatická kontrola. Vzájomné vzťahy prvkov vnútorného kontrolného systému. Limitujúce faktory. Prezentácia noviniek. Týždenné overenie znalostí. Prezentácia seminárnych prác. 5. Klasifikácia druhov kontroly. – Kritériá klasifikácie kontroly z rôznych hľadísk. Prípadové štúdie. Prezentácia noviniek. Týždenné overenie znalostí. Prezentácia seminárnych prác. 6. Osobnosť kontrolujúceho, etické a psychologické aspekty kontrolovania. Diskusia. Prezentácia noviniek. Týždenné overenie znalostí. Prezentácia seminárnych prác. 7. Kontrolovanie v projektovom manažmente. – Úvod do problematiky. Prípadová štúdia. Prezentácia seminárnych prác. Priebežná kontrola znalostí – písomná práca. 8. Kontrolovanie v projektovom manažmente. – Hodnotenie efektívnosti projektov. Prípadová štúdia. Prezentácia seminárnych prác. 9. Kontrolovanie v strategickom manažmente. – Formy strategickej kontroly, jej potreba, proces a organizácia v podniku. Prezentácia noviniek. Týždenné overenie znalostí. Prezentácia seminárnych prác. 10. Princípy kontrolovania. – Princípy podľa rôznych autorov. Dôležitosť jednotlivých princípov podľa jednotlivých úrovní manažmentu. Prezentácia noviniek. Týždenné overenie znalostí. Prezentácia seminárnych prác. 11. Interný audit. – Ciele a úlohy interného auditu, miesto v organizačnej štruktúre podniku. Druhy interného auditu, jeho program, realizácia a efektívnosť. Prezentácia noviniek. Týždenné overenie znalostí. Prezentácia seminárnych prác. 12. Externá kontrola podniku z komerčnej sféry a tretieho sektora. - Audítorské spoločnosti. Certifikačné orgány. Ratingové agentúry. Subjekty z tretieho sektora. Prezentácia noviniek. Týždenné overenie znalostí. Prezentácia seminárnych prác. 13. Externá kontrola podniku z verejnej správy. - Štruktúra orgánov a subjektov v systéme externej kontroly podniku. Aktuálne zloženie Vlády SR. Subjekty externej kontroly pochádzajúce z verejnej správy a verejného života. Vyhodnotenie písomných a seminárnych prác.

Podmienky na absolvovanie predmetu

40 % priebežná práca počas semestra (prezentácia noviniek, vypracovanie a prezentácia seminárnej práce v podmienkach konkrétneho podniku, priebežný test vedomostí, týždenný test vedomostí, aktivita na seminároch), 60 % kombinovaná skúška (písomná časť skúšky otvorenými otázkami resp. testovou formou, ústne otázky a dialóg o problematike medzi skúšajúcim a študentom).

Pracovné zaťaženie študenta

130 h (účasť na prednáškach 26 h, účasť na cvičeniach 26 h, príprava na cvičenia 13 h, príprava a spracovanie semestrálnej práce 13 h, príprava na týždenné overenie znalostí 13 h, príprava na semestrálnu písomnú prácu 13 h, príprava na kombinovanú záverečnú skúšku 26 h)

Jazyk, ktorého znalosť je potrebná na absolvovanie predmetu

Anglický

Dátum schválenia: 11.03.2024

Dátum poslednej zmeny: 14.05.2022

Dátum schválenia: 11.03.2024

Dátum poslednej zmeny: 14.05.2022